CEDENNA:

Promotes science among our youngsters.

Members

  • imprimir

Associate researchers

Abel Guarda Moraga

Phone(s): (56-2) 7184512, (56-2) 7764796
Laboratorio de Envases Universidad de Santiago de Chile.
Obispo Manuel Umaña 050, Estación Central, Santiago, Chile.

Professional Degree

  • Doctor in Agricultural Engineering. Universidad Politécnica de Valencia.
  • Master in Food Science and Engineering. Universidad Politécnica de Valencia.

Research Areas

  • Active Food Packaging.
  • Nanocomposites.
  • Packaging/Food Interaction.
  • Food Processing.

Guieded Graduate Thesis (Since 2006)

  • “Microencapsulación de agentes antimicrobianos de origen natural para incorporarlos a un film plástico flexible”, Javiera Rubilar, Universidad de Santiago de Chile, 2009.

 Guided Undergraduate Thesis (Since 2006)

  • “Efecto de la temperatura, humedad relativa y concentración de absorbedor de oxigeno sobre la cinética de absorción de películas de polietileno”, Sebastián Arce, Universidad de Santiago de Chile, 2009.
  • “Determinación de la cinética de liberación de agentes antimicrobianos con distintas matrices encapsulantes”, Valeria Iubini; Natalia Mora, Universidad de Santiago de Chile, 2009.
  • “Microencapsulación de agentes antimicrobianos de origen natural para incorporarlos a un film plástico flexible” Javiera Rubilar, Universidad de Santiago de Chile, 2009.
  • “Microencapsulación de agentes antimicrobianos naturales” Karla Aguilera; Linda Martínez, Universidad de Santiago de Chile, 2008.
  • “Desarrollo, caracterización y estudio cinético de un envase activo con capacidad de absorción de oxígeno”, Sergio Anfossi Laclote, Universidad de Santiago de Chile, 2008.
  • “Determinación de la permeabilidad de aromas a través de film pásticos utilizados para envases de alimentos”, Cecilia Aguilera Flores, Universidad de Chile, 2007.
  • “Evaluación de Métodos para Clarificación de Agraz”, Nelson Ardiles, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Efecto de los tratamientos térmicos sobre propiedades de film plásticos para envases de alimentos”, Amy Paz Guevara: Carol Gutierrez C., Universidad de Santiago de Chile 2006.
  • “Efecto combinado de las altas presiones y temperaturas en las propiedades físico-mecánicas y térmicas de envases flexibles para alimentos”, Pablo Ulloa; Daniel Hernández, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Desarrollo y caracterización de estructura polimérica activa con capacidad de absorción de oxígeno”, Mónica Figueroa; Paulina Troncoso, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Estudio de materiales con capacidad de absorber etileno” Pamela Campellay; Sandra Veloso, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Efectos del proceso de altas presiones sobre las propiedades de transferencia de masa en envases flexibles para alimentos”, Rodrigo Escobar; Rodolfo Poblete, Universidad de Santiago de Chile, 2006.

 Projects

  • “Fabricación y caracterización de envases activos con actividad antimicrobiana”. CNPq / CONICYT Project 2008-201. 2009-2010.
  • “Centro para el desarrollo de la nanociencia y nanotecnología”. BASAL FB007 Project. (2009-2014).
  • “Incorporación de Nanoarcillas en Películas Activas Antimicrobianas Destinadas al Envasado de Alimentos”. CSIC-USACH. International Cooperation Project (2009-2010).
  • “Fortalecimiento en investigación desarrollo e innovación de envases activos para alimentos”.
  • Proyecto de Inserción de Investigadores de nivel Postdoctoral en la Academia. PBCT CONICYT PDA -22 Project. (2008-2010).
  • “Envases Activos. Nueva tecnología para comercializar y exportar alimentos sanos, inocuos y con mayor vida útil” INNOVA CORFO 207-6848 Project. (2008-2009).
  • “Desarrollo de Envases Activos con capacidad Antimicrobiana para productos Acuícolas destinados a la exportación”. FONDEF D06I1050 Project. (2007-2010).
  • “Estudio y Desarrollo de Envases Activos con Capacidad de Absorción de Oxigeno Destinados al Envasado de Alimentos” CSIC-USACH Project. (2007-2008).
  • “Efecto de los tratamientos térmicos y altas presiones sobre las propiedades fisico – químicas de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos” FONDECYT 1060241 Project. (2006-2008).
  • “Obtención de productos de panificación para necesidades específicas” CYTED Project. (2006-2009).
  • “Tendencias Internacionales en Tecnologías de Envases y Embalajes eco sustentables” INNOVA CHILE Project. (2006-2007).
  • “Desarrollo de envases activos, conteniendo eliminadores de etileno, para extender la vida útil de productos hortofrutícolas” CIAD (México) – USACH Project. (2005-2006).
  • “Efecto del procesamiento con altas presiones sobre las propiedades de materiales plásticos utilizados en el envasado de alimentos” CSIC-USACH Project. (2005-2006).
  • “Tratamientos térmicos y altas presiones sobre las propiedades físico- químicas de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”. FONDECYT 010095GL Project. (2005).
  • “Desarrollo de envases activos para la industria agroalimentaria”. DICYT 080571GM Project. (2005-2007).
  • “Desarrollo de envases activos aplicados a productos de exportación con alto valor agregado en la industria del salmón” FONDEF D03I1032 Project. (2004-2007).
  • “Nuevos desarrollos en envase para alimento. Envases activos y biodegradables”. CYTED XI.21 Project. (2003-2007).
  • “Desarrollo del agraz a partir de uvas marginales para vino (cv, País)” FIA C 01-1- A -022 Project. (2002-2005).
  • “Influencia de diversos hidrocoloides en la calidad y conservación del pan” CSIC – USACH Project. (2001-2002).
  • “Fortalecimiento y consolidación del área de Ciencia y Tecnología de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile”. MINEDUC Project. (1998-2001).
  • “Laboratorio de análisis de permeabilidad y migración de envases plásticos”. FONDEF D97F1039 Project. (1998-2000).
  • “Programa de transferencia tecnológica del Laboratorio de Envase de la Universidad de Santiago de Chile LABÉN – CHILE” FONDEF D00T1008 Project (2001).
  • “Métodos de Ensayo para el análisis de migración desde envases plásticos alimentarios en uso para horneado de microondas”. CSIC Project. (1999-2000).
  • “Envejecimiento de pan: Efecto de ingredientes funcionales sobre la retrogradación del almidón” FONDECYT Nº 1980281 Project. (1998-2000).
  • “La certificación y aseguramiento de la calidad como factor de éxito de las exportaciones chilena”. FONDEF PS06 Project. (1994-1996).
  • “Estudio de las modificaciones físico-químicas de la proteína de jaiba y análisis de su efecto sobre las propiedades funcionales”. FONDECYT 1961163 Project. (1996-1997).
  • “Proyecto XI.5. Efecto de las condiciones de proceso y almacenamiento de productos alimenticios en las propiedades físicas y su relación con la calidad”. CYTED-D Project (1996-1998).
  • “Estudio de los fenómenos de transporte durante la deshidratación de frutas por métodos combinados”. Departamento de Tecnología de Alimentos de la Universidad Politécnica del Valencia (Spain) y el Departamento de Ingeniería Química de la Universidad de Santiago (Chile). Agencia Española de Cooperación. (1990-1991).
  • “Desarrollo de un proceso para la obtención de alimentos de humedad intermedia mediante métodos combinados a partir de anguilas” CICYT (Spain)- (1989-1991).
  • “Desarrollo de un proceso para la obtención de pescado ahumado de humedad intermedia”. Programa de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (CYTED), subprograma: Tratamiento y conservación de alimentos, y desarrollado en el Departamento de Tecnología de Alimentos de la Universidad Politécnica de Valencia (Spain). (1988-1990).
  • “Programa regional de Deshidratación de Alimentos y Agro Industria Rural en América Central”. C.E.E.M.A.T. Montpellier (France), LABAL Managua (Nicaragua), CITA San José (Costa Rica) y el Departamento de Tecnología de Alimentos de la Universidad Politécnica de Valencia (Spain) y financiado por la Unión Europea. (1988-1990).
  • “Simulantes alternativos para ensayos de migración de envases plásticos a alimentos efecto del calentamiento por microondas”. DICYT 01-0071GL Project. (2000-2005).
  • “Envejecimiento de pan: Efectos de ingredientes funcionales sobre la retrogradación del almidón”. DICYT # 01-0071GM Project. (2000-2002).
  • “Efecto de las alfa amilasas sobre el proceso de envejecimiento del pan”. DICYT Project (1997-1999).
  • “Efecto de los tratamientos térmicos sobre la migración de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”. DICYT 251 Project. (1997-1999).
  • “Deshidratación osmótica de uvas con bajo contenido de sólidos solubles. Estudio de la transferencia de materia y comportamiento viscoelástico” Depto. Técnico de Investigación de la Universidad de Chile.
  • “I 1182 Factibilidad Técnico-económica de Productos Congelados”. Dirección General Académica y Estudiantil de la Universidad de Chile.
  • “I 1451 Conservas de platos preparados en bolsas esterilizables y enlatados, optimización de su tecnología y calidad” Dirección Académica y Estudiantil de la Universidad de Chile.

 Conferences (2006 to date)

  • F. J. Rodriguez M.; M. J. Galotto L.; A. Guarda M. “Modification of montmorillonite with alkyltrimethylammonium bromides. Effect of thermal and ultrasonic treatment upon the structure of montmorillonite”. 10º Congreso brasileiro de polímeros. F. de Iguazu Brasil. October 13-17 (2009).
  • Guarda, A.; Ulloa, P.; Miltz, Joseph; Galotto, M. J. “Combined effect of high pressure processing and temperature on barrier and mechanical properties of plastic food packaging”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19-21 (2008).
  • Galotto, M. J.; Gavara, R.; Anfossi, S.: Guarda, A. “Oxygen scavenging kinetics of a multilayer food packaging”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19-21 (2008).
  • Galotto María Jose, Ulloa Pablo, Torres Alejandra, Abel Guarda. “Effect of High Pressure Processing on the Barrier and Mechanical Properties of Multilayer Polymeric Food Packaging”. International Congress on Membranes and Membrane Processes 2008 ICOM. Honolulu, Hawaii, USA. July 12-18 Julio (2008).
  • Galotto M. J., Ulloa P. A., Guarda A., Torres J. A. “Influence of High Pressure Processing on the Mechanical, Thermal and Barrier Properties on Flexible Plastic Food Packaging”. Nonthermal Processing Workshop. USA – Portland. (2008).
  • Guarda, Abel; Valenzuela, X.; Galotto, M. José. “Staling rate and reversibility process of par-baked French bread”. 13th ICC Cereal and Bread Congress. Madrid, España. June 15-18 (2008).
  • Galotto, M. José; Anfossi, Sergio; Guarda, Abel; Gavara, Rafael; Hernández Muñoz P.; Catala Ramón. “Desing of active films with adequate oxygen scavenging properties”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Galotto, M. José; Gavara, Rafael; Anfossi, Sergio; Guarda, Abel. “Oxygen absorption kinetics of a complex film according with the chapman Richards growth mode”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Galotto, M. José; Ulloa, Pablo; Guarda, Abel Título: “High hydrostatic pressure (HHP) effect on mechanical properties of plastic packaging: Influence of stimulant properties”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Anfossi, S.; Ulloa, P.; Guarda, A; Galotto, M.J. “Estudios de los efectos combinados de las altas presiones y temperaturas sobre las propiedades mecánicas, térmicas y de transferencia de masa de envases flexibles para alimentos. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. Montevideo, Uruguay. October 08-10 (2007).
  • Anfossi, S.; Guarda, A; Galotto, M. J. Cinéticas de absorción de películas plásticas con capacidad de absorción de oxígeno. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. Montevideo, Uruguay. October 08-10 (2007).
  • Guarda, A.; Anfossi, S.; Galotto, M. J. “Comparative study of staling rate of par-baked and conventional bread”. 1ª Conferencia Latinoamericana ICC 2007. Rosario, Argentina. September 23-26 (2007).
  • Galotto, M. J.; Anfossi, S.; Guarda, A. “Absortion kinetics of iron based oxygen scavenger films”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Guarda, A.; Valenzuela, X.; Galotto, M. J. “Study of the effect of sterilizaton and pasteurization over thermal and barrier propertier of food packaging”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Galotto, M. J.; Ulloa, P.; Escobar, R.; Guarda, A. “Influence of high pressure processing over mechanical, thermal and barrier properties on flexible food plastic packaging”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Galotto, M. J.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno. Aplicación en productos base salmón”. 1er. Seminario Internacional de Envases Activos de Alimentos. Puerto Varas, Chile. March 30 (2007).
  • Galotto, M. J.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno. Aplicación en productos base salmón”. 1er. Seminario Internacional de Envases Activos de Alimentos. Puerto Varas, Chile. March 28 (2007).
  • Galotto, M. J.; Anfossi, S.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno”. Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Córdoba, Argentina. November 15-17 (2006).
  • Guarda, A. “Nuevas Tecnologías de envasado de alimentos. Aplicación de altas presiones y otros tratamientos no térmicos”. Simposio Internacional “Nuevos desarrollos de envases para alimentos”. Lima, Perú. April 27-28 (2006).

Publications

2018
  1. A. Rojas, A. Torres, A. Añazco, C. Villegas, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Romero
    Effect of pressure and time on scCO2-assisted incorporation of thymol into LDPE-based nanocomposites for active food packaging
    Journal of CO2 Utilization 26 (2018) 434-444
  2. P.A. Ulloa, J. Vidal, C. Lopéz de Dicastillo, F. Rodriguez, A. Guarda, R.M.S. Cruz, M.J. Galotto
    Development of poly(lactic acid) films with propolis as a source of active compounds: Biodegradability, physical, and functional properties
    Inc. J. Appl. Polym. Sci. 2018, 135, 47090

2017
  1. C. Villegas, A. Torres, M. Ríos, A. Rojas, J. Romero, C. López de Dicastillo, X. Valenzuela, M.J. Galotto, A. Guarda
    Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials
    Food Research International (2017) 99, 650-659
  2. R.L. Abarca, F.J. Rodríguez, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, M.A. Fávaro Perez, F. Ramos Souza Felipe, M. Padula
    Application of β-Cyclodextrin/2-Nonanone Inclusion Complex as Active Agent to Design of Antimicrobial Packaging Films for Control of Botrytis cinerea
    Food Bioprocess Technol (2017) 10: 1585
  3. A. Rojas, A. Torres, F. Martínez, L. Salazar, C. Villegas, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Romero
    Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: Effect of depressurization rate and nanoclay content
    European Polymer Journal 93 (2017) 294-306
  4. N. Alvarado, J. Romero, A. Torres, C. López de Dicastillo, A. Rojas, M.J. Galotto, A. Guarda
    Supercritical impregnation of thymol in poly(lactic acid) filled with electrospun poly(vinyl alcohol)-cellulose nanocrystals nanofibers: Development an active food packaging material
    Journal of Food Engineering 217, 1-10
  5. P.A. Ulloa,A. Guarda, X. Valenzuela, J.F. Rubilar, M.J. Galotto
    Modeling the release of antimicrobial agents (thymol and carvacrol) from two different encapsulation materials
    Food Sci Biotechnol (2017) 26(6):1763–1772
  6. C. López de Dicastillo, J. Bruna, A. Torres, N. Alvarado, A. Guarda, M.J. Galotto
    A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging
    J. Appl. Polym. Sci. 2017, 44692 | Published 15 April
  7. A. Torres, E. Ilabaca, A. Rojas, F. Rodríguez, M.J. Galotto, A. Guarda, C. Villegas, J. Romero
    Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
    European Polymer Journal 89 (2017) 195–210 | Published April

2016
  1. C. López de Dicastillo, F. Bustos, A. Guarda, M.J. Galotto
    Cross-linked methyl cellulose films with murta fruit extract for antioxidant and antimicrobial active food packaging
    Food Hydrocolloids 60 (2016) 335-344; Published Oct 2016
  2. R.L. Abarca, F.J. Rodríguez, A.Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna
    Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component
    Food Chemistry 196 (2016) 968–975; Published 1 April 2016
  3. C. Hause, A. Peñaloza, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, F.J. Rodríguez
    Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract
    Food Bioprocess Technol (2016) 9: 298; Published Feb 2016
  4. C. López de Dicastillo, F. Rodríguez, A. Guarda, M.J. Galotto
    Antioxidant films based on cross-linked methyl cellulose and native Chilean berry for food packaging applications
    Carbohydrate Polymers 136 (2016) 1052–1060; Published 20 Jan 2016

2015
  1. J.E. Bruna, H. Quilodrán, A. Guarda, F. Rodríguez, M.J. Galotto, P. Figueroa
    Development of antibacterial MtCu/PLA nanocomposites by casting method for potential use in food packaging
    J. Chil. Chem. Soc., 60, Nº 3 (2015); Published Sep 2015
  2. A. Rojas, D. Cerro,A. Torres, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Romero
    Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging
    J. of Supercritical Fluids 104 (2015) 76–84; Published Sep 2015
  3. C. López de Dicastillo, R. Navarro, A. Guarda and M.J. Galotto
    Development of Biocomposites with Antioxidant Activity Based on Red Onion Extract and Acetate Cellulose
    Antioxidants 2015, 4(3), 533-547; Published 3 Aug 2015
  4. F.J. Rodríguez, L.A. Cortes, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna
    Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films
    J Mater Sci (2015) 50:3772–3780; Published May 2015
  5. A. Torres, C. Ramírez, J. Romero, G. Guerrero, X. Valenzuela, A. Guarda, M.J. Galotto
    Experimental and theoretical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
    Eur Food Res Technol 240:335–343; Published Feb 2015

2014
  1. A. Torres, C. López de Dicastillo, M. Ríos, I. Bastias, A. Guarda, M.J. Galotto
    Effect of organoclay incorporation on thermal, physical and morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications
    J. Chil. Chem. Soc. [online]. 2014, vol.59, n.4, pp.2681-2685; Published Dec 2014
  2. A. Coloma, F. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda, M. J. Galotto
    Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger
    Journal of the Chilean Chemical Society 59, 2409-2414
  3. F. J. Rodríguez, A. Torres, A. Peñaloza, H. Sepúlveda, M. J. Galotto, A. Guarda and J. Bruna
    Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
    Food Additives & Contaminants 31 (3), 342-353
  4. C. Hauser, A. Peñaloza, F. Rodríguez, A. Guarda, M. J. Galotto
    Promising antimicrobial and antioxidant extracts of Murta leaves (Ugni molinae Turcz): Shelf-life extension and food safety
    Food Packaging and Shelf Life 1, 77-85
  5. A. Torres, J. Romero, A. Macan, A. Guarda, M. J. Galotto
    Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging
    J. of Supercritical Fluids 85, 41-48
  6. J. E. Bruna, M. J. Galotto, A. Guarda, F. Rodriguez
    A novel polymer based on MtCu2+/cellulose acetate with antimicrobial activity
    Carbohydrate polymers 102, 317-323

2013
  1. R. Quintero, F. Rodríguez, A. Guarda, M. J. Galotto
    Characterization of antimicrobial cellulose acetate butyrate/organoclay nanocomposites
    Packaging Technology and Science (DOI 10.1002/pts.2043)
  2. L. Vidal J., M. Avello L., C. Loyola C., J. Campos P., P. Aqueveque M., S.R. Dungan, M.J. Galotto L., and A. Guarda M.
    Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis [Molina] Stuntz) leaf extracts to preserve and control antioxidant properties
    Chilean Journal of Agricultural Research 73, 17-23
  3. R. Quintero, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Cellulose acetate butyrate nanocomposites with antimicrobial properties for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 249-265
  4. F.J. Rodríguez, H. Sepúlveda, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Development of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 149-160

2012
  1. M.J. Galotto, X. Valenzuela, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda
    Evaluation of the effectiveness of a new antimicrobial active packaging for fresh atlantic salmon (Salmo Salar L.) shelf life.
    Packaging Technology and Science, 25, 363-372

2011
  1. M.J. Galotto, A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero
    Experimental and theorical study of LDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
    Food Research International, 44, 3072-3078

2012
  1. A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero, M.J. Galotto
    Experimental and theorical study of thermodynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging
    European Food Research and Technology, 234, 713-722
  2. F.J. Rodríguez, A. Coloma, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Bruna
    Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocompposites properties
    Polymer Degradation and Stability, 97, 1996-2001

2010
  1. M.J. Galotto, P. Ulloa, R. Escobar, A. Guarda, R. Gavara, J. Miltz
    Effect of High-Pressure Food Processing on the Mass Transfer Properties of Selected Packaging Materials
    Packag. Technol. Sci. 2010; 23: 253–266; Published Aug/Sep 2010

2011
  1. M.J. Galotto, A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero
    Experimental and theorical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness
    Food Research International 44 566-574
  2. A. Guarda, J.F. Rubilar, J. Miltz, M.J. Galotto
    The Antimicrobial Activity of Microencapsulated Thymol and Carvacrol
    International Journal of Food Microbiology 146 144-150
  3. N. Moraga, A. Torres, A. Guarda, M.J. Galotto
    Non-Newtonian canned liquid food unsteady fluid mechanics and heat transfer prediction for pasteurization and sterilization
    Journal of Food Process Engineering 34, 2000-2025

2012
  1. F.J. Rodríguez, M.J. Galotto, J. Bruna and A. Guarda
    Modification of Cellulose Acetate Films Using Nanofillers Based on Organoclays
    Journal of Food Engineering 110, 262-268
  2. J.E. Bruna, A. Peñaloza, A. Guarda, F.J. Rodríguez and M.J. Galotto
    Development of LDPE 1 / MMTCu2+ nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
    Applied Clay Science 58, 79-87

back

Associated Institutions: