CEDENNA:

Promotes science among our youngsters.

Members

  • imprimir

Associate researchers

Julio Bruna Bugueño

Phone(s): (56-2) 7764796 , (56-2) 7764796 (Fax)
Laboratorio de Envases Universidad de Santiago de Chile.
Obispo Manuel Umaña 050, Estación Central, Santiago, Chile.

Professional Degree

  • Bachelor of Chemistry. Universidad de Tarapacá.
  • Doctor of Chemistry. Universidad de Chile.

Research Areas

  • Macromolecules.
  • Nanoparticles.
  • Active food packaging.

Guided Undergraduate Thesis (Since 2006)

  • Cargo: Profesor Guía.
  • Carrera: Ingeniería de Alimentos.
  • Facultad: Facultad Tecnológica.
  • Universidad: Universidad de Santiago de Chile.
  • Titulo: Preparación de Nanocompositos con Actividad Antimicrobiana a base de LDPE/MMT-Cu2+. Estudio de sus propiedades.
  • Alumnos: Ángela Peñaloza y Rosita Ruz.

Projects

  • 2009-2012: Proyect PBCT PDA-22 titulated “Estudio antimicrobiano de Nanocompositos de poliolefinas y arcillas modificadas con cobre, para el uso en empaques alimenticios”.
  • 2009- to date: participante del proyecto BASAL: CEDENNA (Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnología FB0807.
  • 2010-2013: Proyecto DICYT, código 051071BB titulado “Modificación de polietileno con nanopartículas de cobre para su potencial uso en envases activos”.

Conferences (2006 to date)

2010
  • “Congreso: Simpósio Chilean Science Meets The Max Planck Institutes Max Planck – Conicyt”, Valparaiso, Chile, 11-13 Enero, 2010 Tiltulo: “Nanotechnology for the development of active packaging for the Food Industry”; authors: M.J. Galotto; A. Guarda; F. Rodriguez M; J. Bruna.
  • “17th IAPRI World Conference on Packaging”, Tianjin, China, 12-15 Octubre, 2010. Titulo: “Effect of Copper-Modified Clay in Polyethylene as an Active Antimicrobial Agent”; authors: Maria-Jose Galotto, Julio. E. Bruna, Abel Guarda and Joseph Miltz.
  • “International Conference on Food Innovation (FoodInnova 2010)”, Valencia, España, 29-29 Octubre, 2010. Titulo: “New Polymeric Materials based on Cellulose Acetate/MMTCu2+ for food packaging”; authors: J.E.Bruna, M. Jose Galotto, A. Guarda, F. J. Rodriguez.
  • “International Conference on Food Innovation (FoodInnova 2010)”, Valencia, España, 29-29 Octubre, 2010 Titulo: “Modification of Cellulose Acetate Films Using Nanofillers Based on Organoclays”; authors: F. J. Rodriguez, M. J. Galotto, A. Guarda, J. E.Bruna.
  • “International Conference on Food Innovation (FoodInnova 2010)”, Valencia, España, 29-29 Octubre, 2010. Titulo: “Study of the Effect of Ionizing Energy On the Crosslinking of an Active Edible Coating”; authors: M.P. Junqueira-Goncalves, F. Rodriguez, J.Bruna, A. Tapia, S. Silva.
  • “32º Congreso Chileno de Microbiología”, Antofagasta, Chile. 30 Noviembre – 3 Diciembre. Titulo: “Actividad antimicrobiana de nuevos Materiales Poliméricos para el envasado de alimentos, mediante la incorporación de nanoparticulas de cobre”; authors: Bruna J., Rodriguez F., Guarda A., Galotto M.J. Modalidad Poster.
  • “32º Congreso Chileno de Microbiología”, Antofagasta, Chile. 30 Noviembre – 3 Diciembre. Titulo: “Desarrollo de envases activos antimicrobianos con incorporación de nanoparticulas de plata”; authors: Guarda A.; Valenzuela X., Rodriguez F., Bruna J., Galotto M.J. Modalidad Poster.
  • “V Coloquio de Macromoléculas CM-5”, Termas de Catillo, Parral, Chile. 1-3 Diciembre 2010. Titulo: “Preparación y Caracterización de Nanocompositos con Actividad Antimicrobiana”; authors: Julio Bruna , María José Galotto, Abel Guarda Modalidad Oral.
  • “V Coloquio de Macromoléculas CM-5”, Termas de Catillo, Parral, Chile. 1-3 Diciembre 2010. Titulo: “Desarrollo de Nanocompositos a base de LDPE/MMTCu2+. Estudio de sus propiedades y capacidad Antimicrobiana”; authors: Rosita Ruz, Angela Peñaloza, Julio Bruna, María José Galotto Modalidad Poster. Premio de distinción al mejor Poster.
2006
  • 41th IUPAC Symposium on Macromolecules, Macro 2006. Rio de Janeiro, Brasil, 16-21 de Julio, 2006. “Compatibilizing effect of Itaconic Acid Grafted PP and Engage on the Mechanical and Morphological Properties of PP/Engage blends”. M. Yazdani-Pedram, R. Quijada, J. Bruna.
  • IV International Conference on Polymer (MODEST 2006), San Sebastián, España, 10-14 Septiembre, 2006. Modification of polyolefins with itaconic acid: application as compatibilizers in polyolefin blends and nanocomposites”. M. Yazdani-Pedram, R. Quijada, J. Bruna, E. Moncada.

Estadías de Investigación

  • 2003 Consejo Superior de Investigaciones Científicas CSIC – Madrid, España; Septiembre-Diciembre del 2003. Actividad: Estudio de las propiedades mecánicas y calorimétricas de blendas de polipropileno con elastómeros, Dr. Miguel Ángel López Manchado.
  • 2010 Instituto Tecnológico del Embalaje Transporte y logística (ITENE) – Valencia, España; Octubre de 2010. Actividad: Preparación de proyecto de Investigación a ser presentado en concurso de la unión europea: “Advenced packaging materials from renewable biogenic ressources”.

Publications

2019
  1. C. Muñoz-Shugulí, F.J. Rodríguez, J.E. Bruna, M.J. Galotto, C. Sarantópoulos, M.A. Favaro Perez, M. Padula
    Cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite as filler in low density polyethylene nanocomposite films
    Applied Clay Science 168 (2019) 203–210

2017
  1. M.P. Junqueira-Gonçalves, G.E. Salinas, J.E. Bruna, K. Niranjan
    An assessment of lactobiopolymer-montmorillonite composites for dip coating applications on fresh strawberries
    J. Sci. food Afric. 2017; 97: 1846-1853
  2. R.L. Abarca, F.J. Rodríguez, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, M.A. Fávaro Perez, F. Ramos Souza Felipe, M. Padula
    Application of β-Cyclodextrin/2-Nonanone Inclusion Complex as Active Agent to Design of Antimicrobial Packaging Films for Control of Botrytis cinerea
    Food Bioprocess Technol (2017) 10: 1585
  3. C. López de Dicastillo, J. Bruna, A. Torres, N. Alvarado, A. Guarda, M.J. Galotto
    A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging
    J. Appl. Polym. Sci. 2017, 44692 | Published 15 April

2016
  1. R.L. Abarca, F.J. Rodríguez, A.Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna
    Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component
    Food Chemistry 196 (2016) 968–975; Published 1 April 2016
  2. C. Hause, A. Peñaloza, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, F.J. Rodríguez
    Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract
    Food Bioprocess Technol (2016) 9: 298; Published Feb 2016

2015
  1. J.E. Bruna, H. Quilodrán, A. Guarda, F. Rodríguez, M.J. Galotto, P. Figueroa
    Development of antibacterial MtCu/PLA nanocomposites by casting method for potential use in food packaging
    J. Chil. Chem. Soc., 60, Nº 3 (2015); Published Sep 2015
  2. F.J. Rodríguez, L.A. Cortes, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna
    Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films
    J Mater Sci (2015) 50:3772–3780; Published May 2015

2014
  1. A. Coloma, F. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda, M. J. Galotto
    Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger
    Journal of the Chilean Chemical Society 59, 2409-2414
  2. F. J. Rodríguez, A. Torres, A. Peñaloza, H. Sepúlveda, M. J. Galotto, A. Guarda and J. Bruna
    Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
    Food Additives & Contaminants 31 (3), 342-353
  3. J. E. Bruna, M. J. Galotto, A. Guarda, F. Rodriguez
    A novel polymer based on MtCu2+/cellulose acetate with antimicrobial activity
    Carbohydrate polymers 102, 317-323

2013
  1. R. Quintero, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Cellulose acetate butyrate nanocomposites with antimicrobial properties for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 249-265
  2. F.J. Rodríguez, H. Sepúlveda, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Development of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 149-160

2012
  1. M.J. Galotto, X. Valenzuela, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda
    Evaluation of the effectiveness of a new antimicrobial active packaging for fresh atlantic salmon (Salmo Salar L.) shelf life.
    Packaging Technology and Science, 25, 363-372
  2. F.J. Rodríguez, A. Coloma, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Bruna
    Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocompposites properties
    Polymer Degradation and Stability, 97, 1996-2001
  3. F.J. Rodríguez, M.J. Galotto, J. Bruna and A. Guarda
    Modification of Cellulose Acetate Films Using Nanofillers Based on Organoclays
    Journal of Food Engineering 110, 262-268
  4. J.E. Bruna, A. Peñaloza, A. Guarda, F.J. Rodríguez and M.J. Galotto
    Development of LDPE 1 / MMTCu2+ nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
    Applied Clay Science 58, 79-87

back

Associated Institutions: