CEDENNA:

Promotes science among our youngsters.

Members

  • imprimir

Main Researchers

Maria José Galotto López

Phone(s): (56-2) 7184512, (56-2) 7764796 (Fax)
Laboratorio de Envases. Universidad de Santiago de Chile.
Obispo Manuel Umaña 050, Estación Central, Santiago, Chile.

Current Occupation

  • Principal Researcher.

Professional Degree

  • Doctor of Pharmacy. Universidad Politécnica de Valencia. España.
  • Master in Food Science and Enginnering. Universidad Politécnica de Valencia. España.

Research Areas

  • Active food packaging.

Guieded Graduate Thesis (Since 2006)

  • “Estudio del comportamiento de envases flexibles para alimentos, sometidos a tratamiento térmico convencional y a tratamiento de altas presiones hidrostáticas”. Pablo Ulloa. Master Tesis. Universidad de Santiago de Chile. 2008
  • “Desarrollo, caracterización y estudio cinético de un envase activo con capacidad de absorción de oxígeno” Sergio Anfossi L. Master Thesis. Universidad de Santiago de Chile. 2008

Guided Undergraduate Thesis (Since 2006)

  • “Determinación de la Capacidad Antimicrobiana de Films Extruidos con un agente Antimicrobiano Comercial”. Paulina Adonis y Daniela Alvarado, Universidad de Santiago de Chile, 2010.
  • “Efecto de la temperatura, humedad relativa y concentración de absorbedor de oxigeno sobre la cinética de absorción de películas de polietileno”, Sebastián Arce, Universidad de Santiago de Chile, 2009.
  • “Determinación de la cinética de liberación de agentes antimicrobianos con distintas matrices encapsulantes”, Valeria Iubini; Natalia Mora, Universidad de Santiago de Chile, 2009.
  • “Microencapsulación de agentes antimicrobianos naturales” Karla Aguilera; Linda Martínez, Universidad de Santiago de Chile, 2008.
  • “Desarrollo, caracterización y estudio cinético de un envase activo con capacidad de absorción de oxígeno”, Sergio Anfossi Laclote, Universidad de Santiago de Chile, 2008.
  • “Determinación de la permeabilidad de aromas a través de film plásticos utilizados para envases de alimentos”, Cecilia Aguilera Flores, Universidad de Chile, 2007.
  • “Efecto de los tratamientos térmicos sobre propiedades de film plásticos para envases de alimentos”, Amy Paz Guevara: Carol Gutiérrez C., Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Efecto combinado de las altas presiones y temperaturas en las propiedades fisicomecánicas y térmicas de envases flexibles para alimentos”, Pablo Ulloa; Daniel Hernández, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Desarrollo y caracterización de estructura polimérica activa con capacidad de absorción de oxigeno”. Mónica Figueroa; Paulina Troncoso, Universidad de Santiago de Chile, 2006.
  • “Efectos del proceso de altas presiones sobre las propiedades de transferencia de masa en envases flexibles para alimentos” Rodrigo Escobar; Rodolfo Poblete, Universidad de Santiago de Chile, 2006.

 Projects

  • “Centro para el desarrollo de la nanociencia y nanotecnología”. BASAL FB007 Project. (2009-2014).
  • “Incorporación de Nanoarcillas en Películas Activas Antimicrobianas Destinadas al Envasado de Alimentos”. CSIC-USACH. International Cooperation Project (2009-2010).
  • “Fortalecimiento en investigación desarrollo e innovación de envases activos para alimentos”
Proyecto de Inserción de Investigadores de nivel Postdoctoral en la Academia. PBCT CONICYT PDA -22 Project. (2008-2010).
  • “Envases Activos. Nueva tecnología para comercializar y exportar alimentos sanos, inocuos y con mayor vida útil” INNOVA CORFO 207-6848 Project. (2008-2009).
  • “Desarrollo de Envases Activos con capacidad Antimicrobiana para productos Acuícolas destinados a la exportación”. FONDEF D06I1050 Project. (2007-2010).
  • “Estudio y Desarrollo de Envases Activos con Capacidad de Absorción de Oxigeno Destinados al Envasado de Alimentos” CSIC-USACH Project. (2007-2008).
  • “Efecto de los tratamientos térmicos y altas presiones sobre las propiedades fisico – químicas de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos” FONDECYT 1060241 Project. (2006-2008).
  • “Obtención de productos de panificación para necesidades específicas” CYTED Project. (2006-2009).
  • “Tendencias Internacionales en Tecnologías de Envases y Embalajes eco sustentables” INNOVA CHILE Project. (2006-2007).
  • “Desarrollo de envases activos, conteniendo eliminadores de etileno, para extender la vida útil de productos hortofrutícolas” CIAD (México) – USACH Project. (2005-2006).
  • “Efecto del procesamiento con altas presiones sobre las propiedades de materiales plásticos utilizados en el envasado de alimentos” CSIC-USACH Project. (2005-2006).
  • “Tratamientos térmicos y altas presiones sobre las propiedades físico- químicas de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”. FONDECYT 010095GL Project. (2005).
  • “Desarrollo de envases activos para la industria agroalimentaria”. DICYT 080571GM Project. (2005-2007).
  • “Desarrollo de envases activos aplicados a productos de exportación con alto valor agregado en la industria del salmón” FONDEF D03I1032 Project. (2004-2007).
  • “Nuevos desarrollos en envase para alimento. Envases activos y biodegradables”. CYTED XI.21 Project. (2003-2007).
  • “Desarrollo del agraz a partir de uvas marginales para vino (cv, País)” FIA C 01-1- A -022 Project. (2002-2005).
  • “Influencia de diversos hidrocoloides en la calidad y conservación del pan” CSIC – USACH Project. (2001-2002).
  • “Programa de Transferencia Tecnológica del Laboratorio de Envases de la Universidad de Santiago de Chile” FONDEF D00T1008 Project. (2001).
  • “Laboratorio de análisis de permeabilidad y migración de envases plásticos”. FONDEF D97F1039 Project. (1998-2000).
  • “Métodos de Ensayo para el análisis de migración desde envases plásticos alimentarios en uso para horneado de microondas”. CSIC Project. (1999-2000).
  • “Envejecimiento de pan: Efecto de ingredientes funcionales sobre la retrogradación del almidón” FONDECYT Nº 1980281 Project. (1998-2000).
  • “Inter-regional cooperation for the development of the Agro-Food sector” Programa D’ Echanges d’ Expériences (PEE) de la Comunidad Económica Europea Project. (1995-1996).
  • “Estudio y Caracterización de los procesos de transferencia de masa-permeación , sorción y migración- en materiales poliméricos usados en el envasado de alimentos , en función de la humedad y de los tratamientos térmicos”. Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (CICYT). Secretaria General del Plan Nacional de Investigación Científica y Desarrollo Tecnológico. (Spain). (1993-1996).
  • “Caracterización del Proceso de fabricación del turrón de Alicante y Turrón de Xixona”. Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (CICYT). Secretaria General del Plan Nacional de Investigación Científica y Desarrollo Tecnológico. (Spain). (1989-1991).
  • “Estudio de la problemática del sector turronero”. Consellería de Agricultura y Pesca de la Comunidad de Valenciana. (1986-1987).
  • “Simulantes alternativos para ensayos de migración de envases plásticos a alimentos efecto del calentamiento por microondas”. DICYT 01-0071GL Project. (2000-2005).
  • “Efecto de los tratamientos térmicos sobre la migración de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”. DICYT 251 Project. (1997-1999).
  • “Efecto de las alfa amilasas sobre el proceso de envejecimiento del pan”. DICYT Project (1997-1999).

 Conferences (2006 to date)

  • F.J.Rodriguez M; M.J. Galotto L; A. Guarda M. “Modification of montmorillonite with alkyltrimethylammonium bromides. Effect of thermal and ultrasonic treatment upon the structure of montmorillonite”. 10º Congreso brasileiro de polímeros. F. de Iguazu Brasil. October 13-17 (2009).
  • Guarda, A.; Ulloa, P.; Miltz, Joseph; Galotto, M.J. “Combined effect of high pressure processing and temperature on barrier and mechanical properties of plastic food packaging”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19-21 (2008).
  • Galotto, M.J.; Gavara, R.; Anfossi, S.: Guarda, A. “Oxygen scavenging kinetics of a multilayer food packaging”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19-21 (2008).
  • López De Dicastillo, C.; Galotto, M. J.; Hernandez Muñoz, P.; Catalã, R.; Gavara, R. “Development of Packaging Films Containing Natural Antioxidants and Study of Their Protective Effect on Food and Package”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19-21 (2008).
  • López De Dicastillo, C.; Galotto, M. J.; Hernandez Muñoz, P.; Catalã, R.; Gavara, R. “Development of Active Polymer Films by the Immobilization of Cyclodextrins”. 4th International Symposium Food Packaging. Praga, Czech Republic. November 19 – 21 (2008).
  • Ronceros,B.; Galotto, M.J.; Leiva, J.; Morales, F. “Efecto de la transglutaminasa en las características reológicas de gelatina de piel de salmón”. XXI Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos. XV Seminário Latinoamericano e do Caribe de Ciência e Tecnologia de Alimentos”. Belo Horizonte, Brasil. October 06-09 (2009).
  • Junqueira M.P.; Galotto, M.J.; Marchat, C.; Valenzuela, X. “Alimentos Irradiados: Percepción y visión del consumidor” XXI Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos. XV Seminário Latinoamericano e do Caribe de Ciência e Tecnologia de Alimentos”. Belo Horizonte, Brasil. October 06-09 (2009).
  • Galotto María Jose, Ulloa Pablo, Torres Alejandra, Abel Guarda. “Effect of High Pressure Processing on the Barrier and Mechanical Properties of Multilayer Polymeric Food Packaging”. International Congress on Membranes and Membrane Processes 2008 ICOM. Honolulu, Hawaii, USA. July 12-18 Julio (2008).
  • Galotto M. J, Ulloa P. A, Guarda A, Torres J. A. “Influence of High Pressure Processing on the Mechanical, Thermal and Barrier Properties on Flexible Plastic Food Packaging”. Nonthermal Processing Workshop. USA – Portland. (2008).
  • Guarda, Abel; Valenzuela, X.; Galotto, M. José. “Staling rate and reversibility process of par-baked French bread”. 13th ICC Cereal and Bread Congress. Madrid, España. June 15-18 (2008).
  • Galotto, M. José; Anfossi, Sergio; Guarda, Abel; Gavara, Rafael; Hernández Muñoz P.; Catala Ramón. “Desing of active films with adequate oxygen scavenging properties”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Galotto, M. José; Gavara, Rafael; Anfossi, Sergio; Guarda, Abel. “Oxygen absorption kinetics of a complex film according with the chapman Richards growth mode”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Galotto, M. José; Ulloa, Pablo; Guarda, Abel. Título: “High hydrostatic pressure (HHP) effect on mechanical properties of plastic packaging: Influence of stimulant properties”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Hernández – Muñoz Pilar; Villalobos Ricardo; Galotto, M. José; Gavara Rafael. “Preparation and characterization of gliadin films modified with chitosam of different molecular weights”. ICEF 10. Internacional Congreso on Engineering and Foods. Viña del Mar, Chile. April 20-24 (2008).
  • Anfossi, S.; Ulloa, P.; Guarda, A; Galotto, M.J. “Estudios de los efectos combinados de las altas presiones y temperaturas sobre las propiedades mecánicas, térmicas y de transferencia de masa de envases flexibles para alimentos. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. Montevideo, Uruguay. October 08-10 (2007).
  • Anfossi, S.; Guarda, A; Galotto, M.J. Cinéticas de absorción de películas plásticas con capacidad de absorción de oxígeno. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. III Simposio Internacional de Innovación y Desarrollo de Alimentos. Montevideo, Uruguay. October 08-10 (2007).
  • Guarda, A; Anfossi, S; Galotto, M.J. “Comparative study of staling rate of par-baked and conventional bread”. 1ª Conferencia Latinoamericana ICC 2007. Rosario, Argentina. September 23-26 (2007).
  • Galotto, M. J. ; Anfossi, S; Guarda, A. “Absortion kinetics of iron based oxygen scavenger films”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Guarda, A.; Valenzuela, X.; Galotto, M. J. “Study of the effect of sterilizaton and pasteurization over thermal and barrier propertier of food packaging”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Galotto, M. J.; Ulloa, P.; Escobar, R.; Guarda, A. “Influence of high pressure processing over mechanical, thermal and barrier properties on flexible food plastic packaging”. 23rd IAPRI Simposium on Packaging. Londres, Inglaterra. September (2007).
  • Galotto, M. J.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno. Aplicación en productos base salmón”. 1er. Seminario Internacional de Envases Activos de Alimentos. Puerto Varas, Chile. March 30 (2007).
  • Galotto, M. J.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno. Aplicación en productos base salmón”. 1er. Seminario Internacional de Envases Activos de Alimentos. Puerto Varas, Chile. March 28 (2007).
  • Galotto, M. J.; Anfossi, S.; Guarda, A. “Desarrollo de envases activos con capacidad de absorción de oxígeno”. Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Córdoba, Argentina. November 15-17 (2006).
  • Enrione J.; Hill, S.; Mitchell, J.; Galotto, M. J. “Characterisation and mechanical stability of a starch based extruded product”. Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Córdoba, Argentina. November 15-17 (2006).
  • Galotto, M.J. “Las interacciones envase-alimento en materiales plásticos como base para el desarrollo de envases activos”. Simposio Internacional “Nuevos desarrollos de envases para alimentos”. Lima, Perú. April 27-28 (2006).

Publications

2017
  1. C. Villegas, A. Torres, M. Ríos, A. Rojas, J. Romero, C. López de Dicastillo, X. Valenzuela, M.J. Galotto, A. Guarda
    Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials
    Food Research International (2017) 99, 650-659
  2. R.L. Abarca, F.J. Rodríguez, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, M.A. Fávaro Perez, F. Ramos Souza Felipe, M. Padula
    Application of β-Cyclodextrin/2-Nonanone Inclusion Complex as Active Agent to Design of Antimicrobial Packaging Films for Control of Botrytis cinerea
    Food Bioprocess Technol (2017) 10: 1585
  3. A. Rojas, A. Torres, F. Martínez, L. Salazar, C. Villegas, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Romero
    Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: Effect of depressurization rate and nanoclay content
    European Polymer Journal 93 (2017) 294-306
  4. C. López de Dicastillo, K. Roa, L. Garrido, A. Pereira, M.J. Galotto
    Novel Polyvinyl Alcohol/Starch Electrospun Fibers as a Strategy to Disperse Cellulose Nanocrystals into Poly(lactic acid)
    Polymers 2017, 9(4), 117 | Published 7 April
  5. C. López de Dicastillo, L. Garrido, N. Alvarado, J. Romero, J.L. Palma, M.J. Galotto
    Improvement of Polylactide Properties through Cellulose Nanocrystals Embedded in Poly(Vinyl Alcohol) Electrospun Nanofibers
    Nanomaterials 2017, 7(5), 106 | Published 11 May
  6. C. López de Dicastillo, J. Bruna, A. Torres, N. Alvarado, A. Guarda, M.J. Galotto
    A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging
    J. Appl. Polym. Sci. 2017, 44692 | Published 15 April
  7. A. Torres, E. Ilabaca, A. Rojas, F. Rodríguez, M.J. Galotto, A. Guarda, C. Villegas, J. Romero
    Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
    European Polymer Journal 89 (2017) 195–210 | Published April

2016
  1. C. López de Dicastillo, F. Bustos, A. Guarda, M.J. Galotto
    Cross-linked methyl cellulose films with murta fruit extract for antioxidant and antimicrobial active food packaging
    Food Hydrocolloids 60 (2016) 335-344; Published Oct 2016
  2. C. Hause, A. Peñaloza, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna, F.J. Rodríguez
    Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract
    Food Bioprocess Technol (2016) 9: 298; Published Feb 2016
  3. C. López de Dicastillo, F. Rodríguez, A. Guarda, M.J. Galotto
    Antioxidant films based on cross-linked methyl cellulose and native Chilean berry for food packaging applications
    Carbohydrate Polymers 136 (2016) 1052–1060; Published 20 Jan 2016
  4. A. Vega-Gálvez, R. Díaz, J. López, M.J. Galotto, J.E. Reyes, M. Perez-Wona, L. Puente-Díaz, K. Di Scala
    Assessment of quality parameters and microbial characteristics of Cape gooseberry pulp (Physalisperuviana L.) subjected to high hydrostatic pressure treatment
    Food and Bioproducts Processing 97 (2016) 30–40; Published Jan 2016

2015
  1. J.E. Bruna, H. Quilodrán, A. Guarda, F. Rodríguez, M.J. Galotto, P. Figueroa
    Development of antibacterial MtCu/PLA nanocomposites by casting method for potential use in food packaging
    J. Chil. Chem. Soc., 60, Nº 3 (2015); Published Sep 2015
  2. C. López de Dicastillo, R. Navarro, A. Guarda and M.J. Galotto
    Development of Biocomposites with Antioxidant Activity Based on Red Onion Extract and Acetate Cellulose
    Antioxidants 2015, 4(3), 533-547; Published 3 Aug 2015
  3. F.J. Rodríguez, L.A. Cortes, A. Guarda, M.J. Galotto, J.E. Bruna
    Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films
    J Mater Sci (2015) 50:3772–3780; Published May 2015
  4. A. Torres, C. Ramírez, J. Romero, G. Guerrero, X. Valenzuela, A. Guarda, M.J. Galotto
    Experimental and theoretical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
    Eur Food Res Technol 240:335–343; Published Feb 2015

2014
  1. A. Torres, C. López de Dicastillo, M. Ríos, I. Bastias, A. Guarda, M.J. Galotto
    Effect of organoclay incorporation on thermal, physical and morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications
    J. Chil. Chem. Soc. [online]. 2014, vol.59, n.4, pp.2681-2685; Published Dec 2014
  2. J. López, A. Vega, M. J. Galotto
    High hydrostatic pressure on chemical composition, colour, phenolic acids and antioxidant capacity of Cape gooseberry pulp (Physalis peruviana L.)
    Food Science and Technology 58, 519-526
  3. A. Coloma, F. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda, M. J. Galotto
    Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger
    Journal of the Chilean Chemical Society 59, 2409-2414
  4. F. J. Rodríguez, A. Torres, A. Peñaloza, H. Sepúlveda, M. J. Galotto, A. Guarda and J. Bruna
    Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
    Food Additives & Contaminants 31 (3), 342-353
  5. C. Hauser, A. Peñaloza, F. Rodríguez, A. Guarda, M. J. Galotto
    Promising antimicrobial and antioxidant extracts of Murta leaves (Ugni molinae Turcz): Shelf-life extension and food safety
    Food Packaging and Shelf Life 1, 77-85
  6. A. Torres, J. Romero, A. Macan, A. Guarda, M. J. Galotto
    Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging
    J. of Supercritical Fluids 85, 41-48
  7. J. E. Bruna, M. J. Galotto, A. Guarda, F. Rodriguez
    A novel polymer based on MtCu2+/cellulose acetate with antimicrobial activity
    Carbohydrate polymers 102, 317-323

2013
  1. R. Quintero, F. Rodríguez, A. Guarda, M. J. Galotto
    Characterization of antimicrobial cellulose acetate butyrate/organoclay nanocomposites
    Packaging Technology and Science (DOI 10.1002/pts.2043)
  2. L. Vidal J., M. Avello L., C. Loyola C., J. Campos P., P. Aqueveque M., S.R. Dungan, M.J. Galotto L., and A. Guarda M.
    Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis [Molina] Stuntz) leaf extracts to preserve and control antioxidant properties
    Chilean Journal of Agricultural Research 73, 17-23
  3. R. Quintero, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Cellulose acetate butyrate nanocomposites with antimicrobial properties for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 249-265
  4. F.J. Rodríguez, H. Sepúlveda, J. Bruna, A. Guarda and M.J. Galotto
    Development of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging
    Packaging Technology and Science 26, 149-160
  5. F. Bobadilla, C. Rodríguez-Tirado, M. Imarai, M.J. Galotto, R. Andersson
    Soluble β-1,3/1,6 – glucan in seaweed from the southern hemisphere and its immunomodulatory effect
    Carbohydrate Polymers 92, 241-248

2012
  1. M.J. Galotto, X. Valenzuela, F.J. Rodríguez, J. Bruna, A. Guarda
    Evaluation of the effectiveness of a new antimicrobial active packaging for fresh atlantic salmon (Salmo Salar L.) shelf life.
    Packaging Technology and Science, 25, 363-372

2011
  1. M.J. Galotto, A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero
    Experimental and theorical study of LDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
    Food Research International, 44, 3072-3078

2012
  1. A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero, M.J. Galotto
    Experimental and theorical study of thermodynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging
    European Food Research and Technology, 234, 713-722
  2. F.J. Rodríguez, A. Coloma, M.J. Galotto, A. Guarda, J. Bruna
    Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocompposites properties
    Polymer Degradation and Stability, 97, 1996-2001

2010
  1. M.J. Galotto, P. Ulloa, R. Escobar, A. Guarda, R. Gavara, J. Miltz
    Effect of High-Pressure Food Processing on the Mass Transfer Properties of Selected Packaging Materials
    Packag. Technol. Sci. 2010; 23: 253–266; Published Aug/Sep 2010
  2. J.M. Bastías, J. Bermúdez, O. Carrasco, M. Espinoza, M. Muñoz, M.J. Galotto, O. Muñoz
    Determination of Dietary Intake of Total Arsenic, Inorganic Arsenic, and Total Mercury in the Chilean School Meal Program
    Food Science and Technology International 16, 5, 443-450

2011
  1. M.J. Galotto, A. Torres, A. Guarda, N. Moraga, J. Romero
    Experimental and theorical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness
    Food Research International 44 566-574
  2. A. Guarda, J.F. Rubilar, J. Miltz, M.J. Galotto
    The Antimicrobial Activity of Microencapsulated Thymol and Carvacrol
    International Journal of Food Microbiology 146 144-150
  3. M.P. Junqueira, M.J. Galotto, X. Valenzuela, C. Dinten, P. Aguirre, J. Miltz
    Perception and view of consumers on food irradiation and the radura symbol
    Radiation Physics and Chemisty 80, 119-122
  4. N. Moraga, A. Torres, A. Guarda, M.J. Galotto
    Non-Newtonian canned liquid food unsteady fluid mechanics and heat transfer prediction for pasteurization and sterilization
    Journal of Food Process Engineering 34, 2000-2025

2012
  1. F.J. Rodríguez, M.J. Galotto, J. Bruna and A. Guarda
    Modification of Cellulose Acetate Films Using Nanofillers Based on Organoclays
    Journal of Food Engineering 110, 262-268
  2. J.E. Bruna, A. Peñaloza, A. Guarda, F.J. Rodríguez and M.J. Galotto
    Development of LDPE 1 / MMTCu2+ nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
    Applied Clay Science 58, 79-87

back

Associated Institutions: